Skip to main content

Motivatiebrief – opmaak of inhoud

Bij een motivatiebrief gaat het om de inhoud en hoe deze gepresenteerd wordt. Beide onderwerpen zijn verdeeld over twee trainingen. Uiteraard is er ook een combinatie van beide onderwerpen mogelijk.

Inhoud

“Het schrijven van een goede motivatiebrief vind ik het lastigste wat er is!” of “Ik kan wel vier kantjes aan informatie kwijt”, zijn opmerkingen waar menig sollicitant zich in herkent.

Het handigste is uiteraard om één brief op te stellen en deze met wat aanpassingen van de organisatie voor al je sollicitaties te gebruiken. Je hoeft dan maar één keer wat tijd te investeren en hoppetee, je bent klaar voor al toekomstige sollicitaties. Toch!?

Het zullen dan waarschijnlijk meer sollicitaties worden dan je lief is. Daarom neem ik in de training ‘motivatiebrief – inhoud’ de deelnemers mee in hoe je op een effectievere en efficiëntere manier tot de inhoud van een goede motivatiebrief komt.

Tijdens de training leren de deelnemers onder andere

  • Wat er belangrijk is voor de functie, organisatie of sector van hun interesse;
  • hoe ze keuzes kunnen maken uit alle informatie die je kunt melden;
  • hoe ze maatwerk kunnen leveren per sollicitatie.

Opmaak

“Noot voor de redactie: ik ga er vanuit dat deze brief en curriculum vitae voor u aanleiding zijn om mij uit te nodigen voor een kennismaking.”

Deze afsluiting staat onder een motivatiebrief die ik in de vorm van een persbericht heb verstuurd voor een PR-functie. Het schrijven van persberichten was één van de taken, dus ik dacht “waarom dan niet een brief in die vorm?”*

Dit past uiteraard niet voor elke sollicitatie, maar wat de mogelijkheden zouden kunnen zijn, komt aan de bod in de training ‘motivatiebrief – opmaak’.

Tijdens de training leren de deelnemers onder andere

  • Welke motivatiebrief-vorm er gewenst kan zijn voor de functie, organisatie of sector van hun interesse;
  • hoe ze de informatie die ze willen vertellen het beste op papier kunnen zetten;
  • hoe ze maatwerk kunnen leveren per sollicitatie.

* Ik ben naar aanleiding van deze brief uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

Onderwijs – studenten
× Hoe kan ik je helpen?