Skip to main content

Informatie voor ouders

Loopbaanbegeleiding I carrière coaching I loopbaanacoaching I loopbaanadvies I universitaire starter I student I alumnus I ondersteuning eerste stap op arbeidsmarkt I carrière advies

Je wilt graag dat jouw zoon of dochter na de studie een vliegende start maakt op de arbeidsmarkt. Misschien maak je je wel een beetje zorgen of dit wel goedkomt. Alle focus ligt op het afronden van de studie, maar wat komt daarna?

Natuurlijk wil je het beste voor jouw kind. Je zoon of dochter is al volwassen en kan zijn of haar zaken prima zelf regelen, toch? In de praktijk blijkt dit vaak een stuk lastiger. Het is immers jammer als een studie zich uiteindelijk niet vertaalt in een leuke baan. Dat is waar je kind het voor doet en helaas gaat dit lang niet altijd vanzelf. En als het dan wel lukt om een plekje te veroveren op de arbeidsmarkt, is het helaas niet altijd de juiste plek.

Om jou als betrokken ouder een hart onder de riem te steken, geef ik je graag tips over hoe jij jouw zoon of dochter het beste kunt helpen bij de eerste stappen richting de arbeidsmarkt. Op een manier waarop jij niet wordt gezien als ‘de bemoeial’.

Wat kan ik je bieden?

Lukt het niet om tot elkaar te komen, dan ondersteun ik je graag. Via het contactformulier kun je je vraag aan mij stellen. We kijken dan samen naar een oplossing. Heb je uiteindelijk meer nodig dan deze tips of een antwoord via e-mail, dan is er ook coaching voor jou. Op basis van je vraag plannen we één of meerdere coachingssessies in à € 95 per uur incl. btw.

Daarnaast bied ik studenten of pas afgestudeerde alumni een individueel coachingstraject aan van 4 maanden, waarbij alle stappen van het solliciteren aan bod komen en de student of alumnus centraal staat.

Informatie bij de onderwijsinstelling

Elke onderwijsinstelling biedt studenten ondersteuning op het gebied van welzijn. Dit kan voor de hele instelling zijn of georganiseerd per faculteit of opleiding. Op de website van de betreffende onderwijsinstelling kun je terugvinden wat er wordt aangeboden. Soms zit een afdeling als Career Service(s) of een Career Centre verborgen, maar ook op het gebied van loopbaan- en arbeidsmarktoriëntatie wordt hulp geboden.

Je kunt hier zelf nog meer informatie inwinnen en degene die je wilt ondersteunen op attenderen.

Afdelingen waarbij je als student of alumnus terecht kunt, zijn ondere andere:

  • Career Service, Career Centre of Career Office
  • Studiekeuze- en/of loopbaanadviseur
  • Stagecoördinator
  • Studie adviseur
  • Studentenbegeleiding
  • Studentenpsycholoog
  • Decaan
  • Studenten Informatiepunt of -balie
  • Studie- of studentenvereniging
  • Studietrainer
  • Mentoren
  • Alumni officer (speciaal voor alumni)

 

Wat moet je wel en wat moet je vooral niet doen?

“Kop op!”; “Je kan het!”; “Ze weten niet wat ze missen!”; “Hier, ik heb nog een leuke vacature voor je gevonden”; “Moet je niet gewoon schrijven?”; “En!? Hoe staat het ermee?” Allemaal lief bedoelde opmerkingen en vragen die ik van studenten te horen krijg. Met erachteraan: “Ik weet dat het goedbedoeld is, maar ik kan het niet meer horen.”

Je wilt heel graag helpen, maar het lijkt alsof alles wat je zegt of doet in het verkeerde keelgat schiet. Ook ik heb flinke discussies gehad thuis, omdat mijn ouders mij niet snapten. Nu vele jaren later zie ik hun verdriet van toen.

Met de studenten werk ik vanuit het principe van verbindende communicatie. Dit is gebaseerd op het gedachtegoed van de Amerikaanse klinisch psycholoog Dr. Marshall B. Rosenberg: “Rosenberg heeft ons communicatietechnieken geleerd, gericht op het tegemoetkomen aan ieders behoeften, het onderscheiden van behoeften en strategieën en het vermijden van moralistische oordelen. Met als doel (potentiële) conflicten in de vorm van vreedzame dialogen op te lossen”.*

Ik probeer samen met de student op basis van het bovenstaande principe, door het doorlopen van vier stappen, te ontdekken welke behoefte er schuilgaat achter bijvoorbeeld hun verdriet of angst. In mijn coaching probeer ik te analyseren waarom iemand doet wat ’ie doet, welk effect dat handelen heeft en hoe de betreffende persoon dit eventueel kan veranderen.

Uit ervaring weet ik dat het doorlopen van deze stappen helpt om op hetzelfde level te komen. Het betekent ook dat jij jezelf niet tekort hoeft te doen, want de vier stappen kun je ook voor jezelf doorlopen.

*Bron: https://vinetraining.nl/

Ouders
× Hoe kan ik je helpen?