Skip to main content

Wat word je met…

…een studie ‘puntje puntje puntje’.

Een nieuwe serie op mijn website en ‘socials’, waarbij ik een dagje met mensen meeloop die een universitaire of hbo studie hebben gedaan. Wat zijn zij gaan doen na hun studie? Of waar zijn ze terechtgekomen?

Van Kunst- en Cultuurwetenschappen naar loopbaanadviseur

Als je het stukje ‘over mij’ op mijn website leest, zie je dat ik zelf Kunst- en Cultuurwetenschappen heb gestudeerd en nu loopbaanadviseur ben voor universitaire studenten en alumni. Met wat omwegen ben ik hiertoe gekomen en ik kan je verklappen dat ik nóóit had bedacht dit mijn pad zou worden.

Tijdens bijeenkomsten met ouders vraag ik altijd wie er terecht is gekomen in een baan of sector die gelinkt is aan zijn of haar studie. Vrijwel alleen ouders met een zorg- of onderwijsachtergrond steken dan hun hand op. Het kan ook niet anders: als je tandheelkunde gaat studeren, word je tandarts. Of toch niet!?

Het hoeft niet… namelijk…

Roger Taylor, de drummer van Queen -niet de minste band dacht ik zo- heeft bijvoorbeeld tandheelkunde gestudeerd. Je zou het niet zeggen, maar het is echt waar. Hij heeft deze studie niet afgemaakt, maar heeft wel een BSc in biologie. En zijn band-maat Brian May is gepromoveerd in de astrofysica. We hebben het dus eigenlijk over Dr. Brian May. Ik gok dat beide heren tijdens de introductieweek van hun studie niet hadden kunnen denken dat ze met iets héél anders wereldberoemd zouden worden. Toen ik dit voor het eerst hoorde in de film Bohemian Rhapsody, dacht ik: “huh!?” Ze zijn als studentenband ‘Smile’ begonnen en de rest is geschiedenis.

Ik had eerder al een keer gehoord dat Armin van Buuren zichzelf Meester in de rechten mag noemen en al googlend op het internet om dit te verifiëren, kwam ik nog meer bekende ‘Meesters’ tegen die iets héél anders zijn gaan doen. Wat dacht je van: Caroline de Bruijn, oftewel Janine Elschot uit GTST, Humberto Tan, Fatima Moreira de Melo en Wilfred Genee.

‘Concreet of niet-concreet; there is always this question’

Dat je met tandheelkunde tandarts wordt of met rechten jurist, is dus ook niet vanzelfsprekend. Ik schrijf ‘ook’ omdat ik de vraag “wat kan ik met mijn studie?” heel vaak van studenten krijg, die in hun ogen een niet-concrete opleiding volgen zoals geschiedenis, filosofie, een taal of wiskunde. Concreet of niet-concreet, het is voor élke studie een legitieme vraag wat je hier nu mee kunt gaan doen.

Als studenten een traject bij mij volgen, is één van de onderdelen ‘het doen van marktonderzoek’. Ze doen dan onderzoek naar vragen of aannames die ze hebben. Dit helpt om helder krijgen welke mogelijkheden er zijn. Het is superspannend om te doen, want het betekent vaak dat je mensen gaat benaderen die jouw droombaan hebben of die bij jouw droombedrijf werken.

Uit ervaring kan ik zeggen dat iedereen die dit serieus aanpakt, hier minimaal één sollicitatiegesprek aan over houdt. Dat je hier zelfs een baan door krijgt, is trouwens ook eerder regel dan uitzondering heb ik inmiddels gemerkt. Hoe-gaaf-is-dat!!

Ik doe mee!!

Voor de werkzoekende student is dit allemaal geweldig, maar voor mij ook! Ik leef altijd mee als er netwerkgesprekken ingepland zijn, gebeld of gemaild wordt met deze of gene, als iemand op sollicitatiegesprek mag of uiteindelijk dus een aanbod krijgt. En ik verwonder me ook altijd net zo hard als een student zich hardop afvraagt “wat je nu zoal doet in functie X of bij bedrijf Y”.

De energie die je van mensen krijgt als ze over hun werk vertellen en de verwondering wat iemand nou hele dagen in zijn baan doet, hebben mij aangezet om de serie ‘wat word je met…’ te beginnen. Het is voor mij een gelegenheid om mensen in mijn netwerk te spreken én ik krijg een kijkje in de keuken bij interessante organisaties en kom op gave plekken! Ik bedoel; wanneer mag je nu tijdens een interview voor camera een blik werpen in een originele atlas van Michiel de Ruyter?

De aftrap

Het artikel over Anita Pijpelink, gedeputeerde bij de Provincie Zeeland die maatschappijgeschiedenis heeft gestudeerd, is de aftrap! Mijn meeloopdag met haar is de eerste in deze reeks. Uiteraard ben ik ondertussen druk bezig met het inplannen van meeloopdagen bij andere universitaire en hbo alumni met verschillende achtergronden. Dus stay tuned en check ook mijn Insta-account en Facebook.

Ennuh… mocht jij een universitaire of hbo studie hebben gedaan, dolgraag aan de wereld laten weten wat je doet of ken je iemand die staat te popelen om dit te vertellen: ik ben heel leuk om er een dagje bij te hebben, haha!

Dromen…

Is het voor jou nog een brug te ver dat ik langskom, maar zou je zelf meer willen weten over een baan of bedrijf na je studie en weet je niet hoe je dit aan kunt pakken, misschien kan ik je wel helpen. Of heb je een prangende vraag die je zou willen stellen aan iemand: ook dan hoor ik het graag en kijken we samen wat we kunnen doen.

Ik droom ondertussen van al die beroemdheden die ik in deze serie graag aan het woord zou willen laten. Bij wie ik allemaal op de werkvloer zou willen kijken, wie voor mij nog een brug te ver is en te spannend en stel je dan toch eens stiekem voor dat ik Brian May zou kunnen vragen waarom hij voor astrofysica heeft gekozen en wat hij nu nog doet met zijn studie bij Queen en of Armin van Buuren zelf zijn contracten juridisch heeft gecheckt en… toen droomde ik nog even door…

Please follow and like us:

#arbeidsmarktorientatie, #loopbaan, #loopbaanorientatie, #meeloopdag, #watwordjemet, #werkplek

× Hoe kan ik je helpen?