Skip to main content

Wanneer zijn de verkiezingen?

Deze vraag kreeg ik onlangs van mijn man toen we in de auto zaten en ik hardop zat te mopperen dat ik er niks van begreep dat de A50 niet één doorgaande weg is, maar uit twee stukken bestaat met een stukje A12 ertussen. Op dat stukje A12 bij Arnhem stonden wij dus in de file, omdat er op de A50 een vertraging was. Wie heeft dit ooit bedacht!? Op dat moment om gek van te worden! Vond ik.

Minister president

Als ik zo’n uitbarsting heb en dui-de-lijk mijn mening ventileer over welk rund dit nou weer bedacht heeft, krijg ik steevast de titel ‘minister president’ opgeplakt. Oftewel: “als jij je nu eens opgeeft voor de verkiezingen, minister president wordt, dan mag je óveral iets van vinden en het nog oplossen ook”.

Dit is dan weer een realitycheck dat ik dit natuurlijk helemaal niet kan. A. Ik ben geen politiek dier, B. Ik zie het niet gebeuren dat ik uit het niets als lijsttrekker wordt gekozen bij welke partij dan ook en C. Stel-dat-als ik dan zou winnen, ik echt alles naar mijn hand zou kunnen zetten. Ik gok dat pak h’m beet 17 miljoen Nederlanders daar anders over denken.

Dan toch maar stoppen met mopperen?

Nee. Het hebben van oordelen is niet verkeerd. Het leert je veel over jezelf. In mijn coaching werk ik vanuit het principe van geweldloze of verbindende communicatie. Dit is gebaseerd op het gedachtegoed van de Amerikaanse klinisch psycholoog Dr. Marshall B. Rosenberg: ‘Rosenberg heeft ons communicatietechnieken geleerd, gericht op het tegemoetkomen aan ieders behoeften, het onderscheiden van behoeften en strategieën en het vermijden van moralistische oordelen. Met als doel (potentiële) conflicten in de vorm van vreedzame dialogen op te lossen’*.

Om te leren hoe je een moralistich oordeel kunt vermijden, leer je eerst om dit te herkennen. Mijn oordeel in de auto gaat erover dat ik het niet logisch vind om een snelweg op te knippen. Vervolgens leer je om hier een gevoel aan te koppelen: het irriteert me mateloos. Nog een stap verder onderzoek je welke behoefte hier achter zit. Op dat moment had ik behoefte aan zekerheid om op tijd bij onze afspraak te zijn. Uiteindelijk leer je om op basis van je behoefte een verzoek te doen. Kan ik de file oplossen? Nee. Kan ik de snelweg omleggen? Nee. Wat kan ik wel doen om voor mij zekerheid te krijgen? Goed opletten zodat wij niet ook een ongeluk veroorzaken en degene waar we naartoe gaan laten weten dat we later zijn.

En in de auto was de rust wedergekeerd…

Op deze manier kijk ik dus ook naar de vraagstukken van studenten. Wat zit erachter als iemand in tranen verteld dat hij of zij niet steeds de vraag wil krijgen “En, lukt het solliciteren een beetje?” Of dat iemand geen idee heeft wat hij of zij wil. Samen onderzoeken we welke behoefte er achter de tranen of onwetendheid schuilgaan en hoe we weer een glimlach op het gezicht kunnen toveren.

Wat je oordeel namelijk ook is, door op onderzoek te gaan naar jouw behoefte die ergens verborgen zit, worden de dingen vanzelf duidelijk. Voor mij geldt in deze zoektocht, dat ik lekker minister-president blijf binnen de vier deuren van onze auto met mijn man als oppositiepartij naast me om me met beide benen op de grond te houden.

Wil je meer weten over geweldloze of verbindende communicatie? Check de website in de bronvermelding van de organisatie waar ik opleidingen heb gedaan of neem contact met mij op.

*Bron: https://vinetraining.nl/

Please follow and like us:
× Hoe kan ik je helpen?