Skip to main content

“So this is Christmas…” – deel II

Ik gok dat je net als ik ‘uitbuikend’ na de Kerst toch nog even door LinkedIn scrollt om te zien wat voor nieuws er is. Nou, op de laatste dag van 2023 mijn terugblik deel II.

Ik start meteen met een terugblik op onze zomervakantie. Zo naar buiten kijkend met al die regen, is dit een mooie start vind ik zelf. Uiteraard ook in deze terugblik een paar vragen, tips of wijsheden om zo de laatste dag van 2023 in te zetten voor jouw terugblik.

¡Colombia fue fantástico!

Eentje die niet mag ontbreken in mijn terugblik op 2023, is onze reis naar Colombia afgelopen zomer. Het stond al járen op het lijstje en deze zomer ging het ein-de-lijk écht gebeuren. Buurman en buurman samen op pad naar dit fascinerende land aan de andere kant van ‘de plas’.

Ondanks dat ik er heel erg naar uit keek, vond ik het ook best eng. Net als de meeste mensen om mij heen, kende ik Colombia van de FARC, van die Narcos series, ontvoeringen en ander gedoe. En hier gingen wij naartoe… Eén van mijn studenten komt uit Colombia en zij had me al verteld dat die ‘indianenverhalen’ ook echt ‘indianenverhalen’ zijn en gelukkig was de enige die rustig bleef mijn moeder. Die roept altijd “vrouwke, ik weet dat je niet in zeven sloten tegelijk loopt.”

Maar goed, ook hierbij: op een dag stap je in het vliegtuig… Net voor de landing kreeg ik nog als tip om mijn sieraden af te doen. Het is dat uit een vliegtuig springen niet op mijn bucketlist staat, anders had ik het zomaar gedaan… Alwin reageert dan van OMG en ik weet dat als ik letterlijk en figuurlijk geland ben, dat het wel goedkomt.

Ook deze reis. Serieus! Het was fan-tas-tisch! We verzorgen graag een avondvullend programma voor iedereen die tips wil. Dan hebben we aan één avond niet genoeg. Het is een mooi land, de mensen zijn heel vriendelijk, het is prima te bereizen en ik heb me geen moment onveilig gevoeld. Tuurlijk moet je opletten, maar dat moet je in Amsterdam ook. Deze kan van de bucketlist af en we hebben er een mooie herinnering bij. Colombia staat voor ons definitely in de top-3.

Dus… Waar kijk jij met een supergoed gevoel op terug? Misschien ook iets wat spannend was, net als bij mij, of iets anders. Een oefening die ik met studenten wel eens doe, is om te reflecteren op een situatie of gebeurtenis waar je supertrots op bent. Bij de studenten ligt dan de focus om te ontrafelen welke vaardigheden ze hebben gebruikt en hoe de omstandigheden waren waar ze mee te maken hadden.

Wat de uitkomst ook is, het geeft je altijd een goed gevoel. Het mooie is, dat het ook een positief effect heeft mogelijke gebeurtenissen in de toekomst.

Deze is er ook eentje om samen met anderen te doen. Gegarandeerd dat jullie samen tot een nog mooier resultaat kunnen komen van die toch al fijne herinnering over 2023.

Het meest lastige onderwerp ooit

Een onderwerp waar ik nog nooit eerder over geschreven heb en iets dat veel mensen ook niet van ons weten. Is het dan een geheim? Nee. Is het iets waar ik niet graag over praat? Ja. Waarom nu dan wel? Geen idee. Hoe lang ik al naar een wit vel papier zit aan te kijken? Best al een tijdje.

Ze zeggen wel eens dat de mooiste liedjes worden geschreven als de ‘emotie’ nog vers is. Of toch juist niet? Ik herinner me dat dit één van de vragen was tijdens een tentamen filosofie tijdens mijn studie. Ooit lang geleden. Geen idee wat het juiste antwoord toen was, maar volgens mij maakt het geen bal uit. Op een gegeven moment is de tijd rijp om je verhaal met de wereld te delen en voor mij is dat nu.

Bij mij kwam het onlangs door een berichtje dat ik las over het verlies van een kindje tijdens de zwangerschap. Er stond ook bij ‘maar onze andere kinderen’ en het verhaal ging verder. Als ik dit lees, raakt me de eerste zin, maar ga ik ook af op de tweede.

Want wat als jij ook na een te korte zwangerschap een lege buik hebt gekend en sterker nog daarna voor de rest van je leven met lege handen staat? Yep, dat is ons overkomen en ondanks dat ik dankbaar ben voor wat er wel is, ligt er altijd een sluier van verdriet overheen. “Een open zenuw” zegt Alwin en zo is het. Dit jaar heb ik voor het eerst steun gezocht en dat was fijn.

Naast het überhaupt schrijven over dit onderwerp, heb ik ook al allerlei excuses bedacht of ik het wel in mijn terugblik zou doen. Zou ik niet een apart artikel hieraan wijden? Onze kleine Uk verdient toch meer dan een paar regels? Zeker wel, maar z’n moeder heeft het nodig om klein te beginnen. Het hele verhaal volgt vast een keer.

Waar wil jij nog vóór middernacht op 31 december korte metten mee maken? Als je net als ik nu met klotsende oksels zit, omdat’ie vanuit je tenen komt, kijk dan wat jij nodig hebt om het tóch te doen.

Als ik het kan, kun jij het ook!

Mijn support-system

Of zet mij gerust in als je ‘support-system’, als dat beter voelt. Mijn woord voor 2023. Zowel voor de Nederlandse als internationale student snijdt’ie hout.

Het is namelijk niet altijd gemakkelijk om iets te veranderen en het is fijn om te weten dat je het niet alleen hoeft te doen. Dat je op iets of iemand kunt terugvallen. Iemand die lief voor je is of iets dat jou triggert. Net wat je nodig hebt.

Voor mij is dit Alwin, mijn trouwste fan. No worries, er volgt nu geen lofzang over mijn eigen kerel. Daar zit niemand op te wachten, ook wijzelf niet, haha.

Dit jaar heb ik wederom honderd en één dingen aan hem voorgelegd waar ik iets mee wil. Hij is helaas geen groupie die álles fántástisch vindt. Eigenlijk stelt hij altijd de meest irritante vragen van allemaal. Zijn uitspraak ‘soms ben je te bang’ jaagt me de gordijnen in als ik ergens over twijfel. Mega-irritant, maar het zet me wel aan het denken. En als het nodig is, zet hij me voor een bokszak om even los te gaan. Niet alleen hij, maar ook die bokszak gaat lekker met me mee naar 2024

Mijn thema voor 2024 is ‘lief zijn voor mezelf’. Wat is jouw thema? Wie of wat is jouw support-system om je op z’n tijd aan dit thema te herinneren? En zet jou als het nodig is voor die bokszak? Je hoeft het namelijk niet alleen te doen.

Ik ga nog even genieten van de laatste uren van dit jaar en dan op naar 2024. Met zonder jaarplan. Hier krijg ik namelijk jeuk van. Dit concept past nu niet bij ‘lief zijn voor mezelf’. Ik ga gewoon lekker aan de slag met het uitwerken van een aantal nieuwe ideeën en als de tijd rijp is, krijgen jullie die allemaal te zien en te horen.

Maak er mooi jaar van!

Please follow and like us:
× Hoe kan ik je helpen?