Skip to main content

Gemiddelde leeftijd 60,4 jaar

Ik ben met een blog nog nooit zo actueel geweest als vandaag. Ik maak gebruik van de inhaker dat Joe Biden vandaag president van de Verenigde Staten (VS) wordt en Kamala Harris zijn vice-president.

No worries, ik ga het niet hebben over de rellen bij het Capitool twee weken geleden of over Trump of over de verdeeldheid in de VS of wat dan ook.

Ik zat vanmorgen de krant (De Gelderlander) te lezen en daar stond een overzicht in van de belangrijkste posten in de regering van Biden. Denk hierbij aan de minister van Buitenlandse Zaken, maar ook aan de perschef van het Witte Huis en de Nationale Veiligheidsadviseur.

Een rekensommetje

Ik was een beetje de hoofden van deze mensen aan het bekijken en hun namen en toen werd mijn oog getrokken naar hun leeftijden. Biden is met z’n 78 jaar de oudste president ooit bij zijn aantreden en ik zag meer ‘zeventigers’ voorbijkomen: Janet Yellen, minister van Financiën is 74 jaar en Klimaatgazant John Kerry is 77 jaar.

Vervolgens viel het me op dat er best wat zestigers deel uitmaken van de regering, namelijk 11 van de 30 oftewel bijna 37%. Tel hier de ‘nog oudere’ garde bij op en dan kom je op dik 53% van de regering die de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt of hier tegenaan zit. De gemiddelde leeftijd van de mensen die in de krant staan, is namelijk 60,4 jaar.

De jongste…

Pete Buttigieg is met 39 jaar de jongste van het stel. Hij was gisteren, 19 januari, jarig, dus mocht hij dit lezen: congratulations Mr. Buttigieg! Met wat zoeken naar zijn curriculum vitae (cv) gaf Wikipedia de meeste informatie:

hij heeft in 2007 zijn master diploma behaald aan de Universiteit van Oxford, heeft tot 2010 als consultant bij McKinsey & Company gewerkt, is daarna het leger ingegaan, werd in 2012 burgemeester van South Bend in Indiana, ging tussendoor ook nog 7 maanden naar Afghanistan en is sinds 2010 actief binnen de Democratische Partij.

We kunnen bij Buttigieg wel spreken van een redelijk steile curve omhoog op de carrièreladder.

…versus de oudste

De oudste die Biden heeft uitgekozen voor zijn regering is Athony Fauci, 80 jaar. Hij is verantwoordelijk als Adviseur Covid-19. Van meneer Fauci heb ik wel een online cv kunnen vinden:

na zijn afstuderen in 1966 heeft hij stagegelopen, is hij clinical associate geweest, is opgeklommen tot de functie van director in 1984 en vervult deze rol tot nu toe bij de National Institutes of Health. Hij is voor de voorgangers van Joe Biden de adviseur geweest op het gebied van HIV en AIDS en nu dus van Covid-19.

Het cv van Fauci laat een stabiele carrière zien. Al meer dan vijftig jaar is hij werkzaam voor dezelfde organisatie en heeft hij hierbinnen dus stappen gezet tot adviseur van de president van de VS.

En dus!?

Ik kan me voorstellen dat je je afvraagt waarom het mij intrigeert wat de leeftijdsopbouw van de regering van Joe Biden is. Nou, om meerdere redenen.

Ik kreeg in mijn uitzendtijd altijd vlekken in mijn nek als een bedrijf / opdrachtgever liever iemand wilde tot 30 jaar oftewel vet aan leeftijdsdiscriminatie deed. “WAAROM?” vroeg ik me dan af als ik in de gordijnen hing. “Iemand van 60 daar heb je nog maar zo kort iets aan”, heb ik wel eens te horen gekregen. Waarop mijn reactie was: a) de kans dat iemand jonger dan 30 binnen vijf jaar weggaat is groter dan bij iemand van 60 en b) weet jij hoe je bedrijf er over vijf jaar uitziet? Dit was voor mij een inkoppertje, omdat we net 9/11 hadden gehad, maar hé het is ook nu in deze tijd toepasbaar waarin de wereld wéér op z’n kop staat.

Moraal van het verhaal: leeftijd zegt niet zoveel en mijn advies is dan ook, kijk naar wat je zoekt als persoon in een functie. Leeftijd, man/vrouw enzo doet dan eigenlijk niet ter zake. Oké, tenzij er zwaar fysiek werk gedaan moet worden, dan haken een boel vrouwen samen met mij af, gok ik zo, haha.

De eerste keuze moet goed zijn, want anders…!

Een andere reden waarom het mij intrigeert, heeft te maken met een opmerking die ik vaak van studenten krijg: “de eerste keuze voor een baan na mijn studie moet goed zijn (lees: perfect), anders is mijn hele carrière bij voorbaat al afgeschreven.” Waarover ook iets is terug te vinden in mijn blog ‘Als je hoofd overuren maakt’ van 10 november 2020.

Mijn vraag is dan standaard: “echt waar, is dat zo?” Waarop het vervolgens stil blijft…

Eerlijk is eerlijk, ik heb niet de moeite genomen om álle personen van Biden’s regering door te lichten, maar ik heb een donkerbruin vermoeden dat er maar weinigen een kort recht carrièrepad omhoog hebben en dat bij de meesten hun totale ervaring zowel binnen werk, als vrijwilliger waar dan ook of in een rol binnen de politiek bijvoorbeeld, hebben bijgedragen naast hun studie tot wat ze nu zijn en waar ze nu staan.

Een vriendin van mij zei het laatst nog: “ik wil eerst nog deze ervaring aan mijn cv toevoegen en dit ontdekken en dan ben ik klaar voor een volgende stap in mijn carrière.” Waarop ik denk: “why not?”

Ronals Reagan verwoordde het heel mooi toen hij in 1984 de -tot dan toe- oudste president van de VS werd:

“Ik ga van leeftijd geen issue maken deze campagne: ik wil de jeugdigheid en onervarenheid van mijn tegenstander niet uitbuiten.”*

Je hebt nog effe

“Laat je de kop niet meteen gek maken!” is mijn advies aan iedereen die aan het afstuderen is of net klaar is. Niemand kan in de toekomst kijken. Niemand kan dus ook voorspellen hoe jouw pad eruit gaat zien. Niemand had de Corona pandemie kunnen voorspellen. Niemand weet wat het volgende is dat ons op wereldschaal gaat treffen. Niemand weet waar jouw hart ligt.

‘Je hoeft niet de hele trap te zien om de eerste stap te zetten’, is een gezegde dat hierbij past.

Houd het dus simpel:

  • Wat vind of vond je leuk aan je studie en waarom?
  • Wat is voor jou een mooie uitdaging om een begin mee te maken (en niet het einde…)?
  • Bekijk ‘tzt’ de volgende stap.
  • En laat je dus niet de kop gek maken: iedereen zet andere stappen én een andere hoeveelheid stappen om ergens te komen.

Kom je hier alleen niet uit, dan ondersteun ik je graag. Wel nadat ik vanavond de inauguratie heb gekeken, haha. Ik ben toch wel nieuwsgierig hoe dit zal zijn en vind het spannend hoe de komende dagen eruit gaan zien, zowel in de VS als dichtbij huis…

En wie weet, sla ik over een aantal jaar weer ’s morgens de krant een keer open en lees ik over jou en de mooie stappen die jij gemaakt hebt.

*EWMagazine – https://www.ewmagazine.nl/buitenland/article/2016/02/hoe-oud-waren-amerikaanse-presidenten-bij-hun-aantreden-2764275W/

Please follow and like us:

#eerstebaannaafstuderen, #eerstestapnaafstuderen, #jijvindtweleenleukebaan, #loopbaanontwikkeling

× Hoe kan ik je helpen?