Skip to main content

Amalia vs Max – round 1

Jaja, je leest het goed. Niet Lewis vs. Max of Amalia vs. wie dan ook, maar Amalia vs. Max.

Twee jonge mensen die geen achternaam nodig hebben. Twee mensen die de afgelopen tijd volop in het nieuws zijn geweest vanwege hun ‘beroep’. Die wel in mijn doelgroep vallen, maar mij ab-so-luut niet nodig hebben! En da’s prima, alhoewel ik heel graag een keer met beiden zou willen koffiedrinken om ze beter te leren kennen, maar dit terzijde. En oja, als het er een keer van komt: ik betaal de koffie! Geen punt.

Maar goed, ik heb dus de afgelopen weken deze twee mensen geboeid gevolgd. Ik heb de documentaires over Amalia gezien, omdat het heerlijk wegkijkt als je aan het strijken bent én ik er stiekem het een en ander uithaal voor mijn werk. En wat Max betreft… vader Jos komt ‘oet ein dörp naeve det van mich’ oftewel hij is hemelsbreed op minder dan 5 kilometer opgegroeid van de plek waar mijn ouders en ik woonden en íe-de-reen in de buurt volgde hem destijds en later ook Max. Max is gewoon een ‘kind van de buurt’. Punt.

Oké, ik hoor je denken: waarom een blog over deze twee als ze jou niet nodig hebben? En het klinkt alsof er gebokst gaat worden… Nou, dat niet, maar ik ben nieuwsgierig en wil eens kijken wat hun carrièrepaden -tot nu toe- eigenlijk meebrengen. Zie het als een stukje onderzoek van de kouwe grond op basis van dingen die je in de media kunt vinden. Waar zitten de verschillen, waar de overeenkomsten en misschien hebben ze mij toch wel nodig. Een beetje dan…

Bij een loopbaan traject ga je over het algemeen uit van vijf vragen. Ik heb het vertaald in vijf thema’s die ik naast de situatie van Amalia en Max leg. Het is een beetje veel om alles in één blog te vangen, dus het worden er twee! Met deze week ‘round 1’.

Thema 1 – Jouw interesses en vaardigheden

Het eerste thema dat ik centraal stel in mijn coachingstraject, haakt in op de vragen ‘wie ben je’ en ‘wat vind je leuk?’ Voor Max is de laatste vraag gemakkelijk te beantwoorden. Zijn passie is autosport. Al van kinds af aan. Vader Jos en moeder Sophie zijn allebei bekend met de autosport, dus deze wereld is heel vertrouwd voor zowel Max als zijn zus. Met amper 4 jaar wilde hij al in een kart rijden, vertelt hij zelf in documentaire ‘Inside the line special: Max Verstappen’. Hij vond het leuk én had talent. Maar… dan ben je er nog niet.

Als je met je 16e al in een Formule 1-auto kunt rijden, snap ik dat je niet gaat studeren. Da’s zonde van je tijd. Als ik naar de interviews met Max kijk en naar de races, zie ik vanuit mijn professie wat je noemt ‘training on the job’. Oftewel het vergaren van ervaring en het ontwikkelen van vaardigheden tijdens je werk. En bij Max met wel 300 km per uur… pffff….

Deze wordt bij mijn studenten nog wel eens vergeten. Alleen kennis en een diploma zijn niet voldoende voor een succesvolle carrière. Daarnaast houdt het leren zeker niet op als je dat diploma eenmaal in handen hebt. Als Max geen tactisch inzicht had, niet kon anticiperen en niet met druk om kon gaan, dan was’tie waarschijnlijk met al z’n talent nooit wereldkampioen geworden. En wat dacht je van doorzetten!? Ik kon het in die laatste bocht niet meer áánzien, maar hij blijft cool… en wint…

Wat kan Amalia doen om achter haar interesses en vaardigheden voor het koningschap te komen?

Door gewoon te kijken naar wat ze nu al leuk vindt en goed kan. Kan ze hier een koningschap mee invullen? Ooit kon dit wel, je richten op wat je leuk vindt en de rest de boel de boel laten, maar nu niet meer. Ze zal wel merken dat er uit haar interesse voor paardrijden bijvoorbeeld een link te leggen is naar elementen voor die ‘echte’ baan. Of hoe ze haar liefde voor het podium kan gebruiken in het houden van toespraken. Wat je leuk vindt of waar je goed in bent, hoef je niet één op één en voor 100% terug te zien in je baan. Mijn advies is dan ook om uit alle interesses en vaardigheden te kiezen wat naar haar idee past binnen het koningschap en de rest lekker als hobby achter de schermen te blijven doen. En wat die ‘missende’ vaardigheden betreft: huur daar iemand voor in, zou ik zeggen.

Thema 2 – Jouw ideale werkomgeving

Voor Amalia is het dus nog een ontdekkingstocht waar haar interessegebied binnen het koningschap zal liggen. Wat voor haar dan weer vastligt, is haar werkomgeving. Ze kan waarschijnlijk nu al de plek van haar bureau in Paleis Noordeinde aanwijzen. Een werkplek die tot aan haar ‘pensioen’ waarschijnlijk niet rigoureus zal veranderen.

Met mijn studenten doe ik wel eens een oefening om te ontdekken wat je ideale werkomgeving is. Zo van ‘doe je ogen dicht en omschrijf je werkplek’. Met haar is dit een no-go, maar ik kan me wel voorstellen dat ze invloed heeft op welke medewerkers met haar samenwerken en dat ze bijdraagt aan de organisatiecultuur binnen de paleismuren. Met wie en hoe kun je ook je je ideale werkomgeving creëren in plaats van alleen te kijken naar waar. Tuurlijk lijkt het ongrijpbaar, maar een organisatiecultuur of leiderschapsstijl kan je maken of breken in je werk.

Als ik het dan met Max vergelijk: je leest over commerciële belangen van een formule 1-team en uiteraard zal een nieuw team je altijd meer geld bieden waarvoor je kunt zwichten, maar maakt dit je onder aan de streep ook beter of gelukkiger? Zou hij dit jaar bijvoorbeeld bij het team van Mercedes gepast hebben?

Ik ga uiteraard af op televisiebeelden, maar de manier waarop hij zijn winnende race afsluit met “I love you guys”, laat naar mijn idee zien dat hij qua cultuur op zijn plek zit bij Red Bull.   

Maar Max ooit toch naar Mercedes?

Het zou kunnen, maar ik wat ik hem dan wel wil aanraden is om niet alleen naar het geld te kijken. Het lijkt een open deur, maar zelfs die wordt door heel veel baanwisselaars keihard ingetrapt. In de sport zijn er legio voorbeelden van sporters die naar een mooiere club gaan, het grote geld achterna en niet meer uit de verf komen. Een vraag die ik aan mijn studenten stel en ook aan Max kan voorleggen: wat heb jij nodig om te excelleren in je werk? En dan bedoel ik gelet op álles!

Thema 3 – Hoe jouw ideale plaatje in de werkelijkheid past

De documentaire ‘Max Verstappen: Whatever it takes’ laat zien hoe hij samen met zijn vader de droom nastreeft om wereldkampioen te worden in Formule 1. Hoe zijn moeder hun loslaat om dit te verwezenlijken en hoe Max een keer op een parkeerplaats wordt achtergelaten nadat hij een wedstrijd vernaggeld heeft… Op dat moment wist niemand of het ook ooit zou gaan lukken. Het was een super-gok!

Wat ik bij veel studenten merk, omdat er een risico zit aan dat ideale plaatje, dat het dan maar beter is om het niet na te streven. “Dat lukt me toch nooit” of “dat bestaat toch niet”, krijg ik dan te horen. Wat als Max zo had gedacht? Dan hadden we 12 december jongstleden een saaie middag gehad…

Het kan zijn dat je je ideale plaatje gaandeweg hier en daar bijschaaft, maar wat is daar mis mee? Niks. Waar wel iets mis mee is, is als je geen plaatje hebt. Dan heb je namelijk ook niks om na te streven en gaat de werkelijkheid misschien wel met jou aan de haal. En geloof me; daar wordt niemand blij van!

Zoals bij Amalia?

Nou nee. Oké, zij heeft te maken met een aantal vaststaande kaders. Hier heeft ze zich bij neergelegd heb ik uit het boek van Claudia de Breij begrepen. Dit wil echter niet zeggen dat ze binnen deze kaders niet aan háár ideale plaatje kan werken. Wat voor haar en eigenlijk iedereen geldt, is om te kijken met welke kaders je te maken hebt. Een kader kan ook je woonplaats zijn bijvoorbeeld. Wat staat vast en wat is flexibel? Plus, op welke punten van je ideale plaatje wil je concessies doen?

Als je dit helder hebt, heb je voldoende input om je verhaal naar buiten toe te brengen en om ook echt te gaan solliciteren. Hierover in het volgende blog meer!

Kun je niet wachten en wil je weten hoe jouw situatie eruit kan zien? Neem dan contact met me op en ik help je graag!

Mijn bronnen:

  • Allerhande nieuwsberichten op televisie, internet, kranten en bladen
  • ‘Inside the line special: Max Verstappen’ – documentaire
  • ‘Max Verstappen: Whatever it takes’ – documentaire
  • Claudia de Breij, 2021, Amalia, uitgeverij Pluim
  • ‘Prinses Amalia: tiener op weg naar de troon’ – documentaire
  • ‘Amalia 18 jaar’ – documentaire

Please follow and like us:

#arbeidsmarktorientatie, #careercoaching, #carriereadvies, #eerstebaannaafstuderen, #eerstebaannawo, #eerstestapnaafstuderen, #loopbaanadvies, #loopbaanbegeleiding, #loopbaancoach, #loopbaancoaching, #loopbaanontwikkeling, #loopbaanorientatie, #sollicitatietraining, #solliciteren, #solliciterenkunjeleren

× Hoe kan ik je helpen?