Skip to main content

Sint zat te denken… :)

… wat hij jou zou schenken. Nog een dikke week tot Sinterklaas, maar ik gok dat er lezers zijn bij wie deze zin het angstzweet nu al laat uitbreken. Het schrijven van Sinterklaasgedichten: you hate it or you love it. Hier zit niks tussen lijkt het wel.

I love it! Evenals het maken van surprises. Je kunt me rond deze tijd geen groter plezier doen dan met lootjes trekken en surprise + gedicht ‘verplichten’. Dit had ik vroeger al en mijn moeder heeft zelfs één van mijn surprises jarenlang op zolder bewaard, zo leuk vond ze het. Maar… waar ik helemaal van opfleur, is voor een ander een nachtmerrie.

Snap je dat dan niet!?

Het bovenstaande stukje is een mooi voorbeeld om aan te geven waar je talent ligt. In dit geval mijn talent. Ik krijg eigenlijk wel honderd van de honderd keer te horen als ik met iemand over talenten praat: “pffff… ik heb geen idee waar ik goed in ben”. En dan het liefst bevestigt met een opmerking dat ze een beetje een middenmoot zijn in alles. *uuuuhhhh* – wrong answer!! Iedereen heeft een talent. Het is alleen soms lastig om dit zelf te zien.

Ik ben achter mijn talent voor schrijven -en dan met name dit soort stukjes en Sinterklaasgedichten- gekomen, omdat ik terugkrijg van anderen “wat schrijf je leuk en hoe kom je d’rop!?”. Bij het eerste denk ik elke keer “YEAH! Wat fijn om te horen” en bij het tweede “wat nou, hoe kom ik erop!? Is toch simpel! Waarom zou je er niet op komen?” Deze laatste reactie is de onthulling van mijn talent.

Iédereen heeft van die dingen, waarvan je denkt “snap je dat dan niet!? Is toch simpel” of “dat kan toch iedereen!? Dat is toch niet bijzonder” Als deze gedachten oppoppen, dan heb je waarschijnlijk één van jouw talenten te pakken.

Johan Cruijff

Ik ben op dit moment een boek aan het lezen over Johan Cruijff. Iedereen weet inmiddels dat dit de grootste voetballer in de Nederlandse geschiedenis is geweest. Da’s geen nieuws. Wat ik in het boek lees, is dat hij bijvoorbeeld moeite heeft om bepaalde spelsituaties uit te leggen aan anderen.

Er zijn veel mensen die kunnen zeggen dat een voetbalploeg slecht speelt; er zijn weinig mensen die kunnen zeggen waarom ze slecht speelt en er zijn slechts een paar mensen die kunnen zeggen wat er moet gebeuren om ze beter te laten spelen.” – Johan Cruijff

Da’s logisch…

Hij kan het laatste en hieruit blijkt zijn talent. Hij ziet op het veld dingen waar anderen geen oog voor hebben, kan een consequentie van een actie inschatten nog vóórdat de actie heeft plaatsgevonden en heeft beslissingen genomen waar anderen het Spaansbenauwd van hebben gekregen, omdat zij niet zagen wat hij zag.

Be like Johan (of mij)

Nee… niet persé op het voetbalveld of als Sinterklaasdichter, maar graaf eens in je geheugen: waar krijg je altijd complimenten of bewondering over en wat is voor jou vanzelfsprekend? Als je deze te pakken hebt, kun je het ook altijd toetsen bij familie of vrienden. Vraag aan hun wat zij denken dat jouw talent is of talenten zijn. Ik durf te wedden dat er overeenkomsten zijn met de dingen die je zelf hebt gevonden.

Zij zullen er ongetwijfeld ook een voorbeeld bij hebben: “jij kunt heel goed …, want weet je nog toen je dit of dat deed …” 

Sla die voorbeelden op! Je krijgt namelijk bij het solliciteren in een motivatie of tijdens een sollicitatiegeprek altijd vragen over je talenten. Je kent het wel: “noem eens je sterkste eigenschap”, waarbij je er niet mee wegkomt om geen voorbeeld te noemen. Hoe mooi is het dan om een voorbeeld te gebruiken dat je vrienden aandragen. Je kunt het eventueel nog letterlijk benoemen dat je vrienden je waarderen om talent of sterke eigenschap X in voorbeeld Y.

Talent in je werk

Met de studenten waarmee ik werk, probeer ik hun talent altijd te koppelen aan een werksituatie. Samen doen we dan oefeningen waarmee we de link kunnen leggen tussen beide. Het ondersteunt je om te zien hoe je jouw talent in je werk kunt gebruiken. En nog belangijker: het geeft een boost aan je zelfvertrouwen. We putten namelijk altijd uit het verleden en hierbij krijg je feitelijk bewijs dat je het ook écht kan. Hoe mooi is dat!?

Bijkomstig voordeel voor een (toekomstig) werkgever: omdat jij laat zien wat je in huis hebt, dit overal het algemeen ook leuk vindt om te doen én het je zelfvertrouwen aanboort, is het voor hem of haar driedubbel-winst.

Al met al de moeite waard om met de lastige vraag ‘waar ben je goed in’ eens aan de slag te gaan, zou ik zeggen. Als ik erover nadenk, valt er eigenlijk alleen maar winst te behalen. Of om af te sluiten met een quote van de legendarische ‘Nummer 14’:

“Als je niet ken winnen, moet je zorgen dat je niet verliest.”

Loop jij ondanks deze blog toch nog vast

En zit je nu boven op de kast

Heb je geen idee waar je het zoeken moet

En ziet je toekomst zo zwart als roet

Blijf dan niet treuren,

Maar bel mij, om je op te fleuren.

Please follow and like us:

#loopbaanorientatie, #Sinterklaas, #vindjetalent, #waarbenjijgoedin

× Hoe kan ik je helpen?