Skip to main content

Secretaresse nodig? Mij niet bellen!

Het is vandaag Secretaressedag en hulde aan iedereen die dit beroep met verve en plezier vervuld!

Waar ik het deze keer over wil hebben, is dat ik het secretaresse*-gen nooit heb ontwikkeld. Sterker nog, het zou zomaar kunnen dat ik dit nooit heb ontvangen. En dat ik hier eigenlijk pas achter ben gekomen als zzp-er. Nu ik er zo over nadenk…

Later deze maand mag ik tijdens een paneldiscussie voor studenten van de Radboud Universiteit mijn ervaringen als zzp-er delen en dit is een voorproefje.

Het uitvergroten van je sterke kanten en je valkuilen

Ik heb in een eerder blog verteld over mijn talenten. En hoe je die van jou kunt herkennen. Als zzp-er focus ik me graag hier op. Tja, waarom zou ik iets gaan doen waar ik in ‘suck’ toch!? Het geeft ook energie en da’s lekker.

Maar… niet alleen je talenten worden uitvergroot, ook je valkuilen. En die had ik me bij mijn zzp-start toch effe niet zien aankomen zeg! En da’s irritant jonguh!!

Ik zal er niet omheen draaien: aan mij is geen accountant en geen secretaresse verloren gegaan. Ik ben prima met plannen en structuur en krijg hier ook complimenten over. Dit heeft mijn creatieve brein zich aangeleerd. Tot op zekere hoogte…

Waargebeurd…

verhaal 1

Een brief van de belastingdienst ‘uit naam der koning’ of ik asap de standaardboete €500 wilde overmaken, omdat ik mijn omzetbelasting niet had opgegeven. Ik schrok me wild! Ik had toen namelijk nog helemaal geen omzet, dus wat moet je dan opgeven?????? We stonden op het punt om via Schiphol te gaan vliegen en ik zag me al helemaal uit die rij geplukt worden om daar ter plekke die €500 over te maken want “anders wordt er niet gevlogen mevrouwtje”. Met klotsende oksels en een lachende accountant aan de telefoon, heb ik alles gefixt en was er niks aan het handje. Het viel dus wel mee, maar mijn belastingtechnische inzicht had me bijna de das omgedaan zeg…

verhaal 2

Ik heb een keer op één dag -de héle dag(!)- dubbele afspraken ingepland. Zowel op kantoor als buiten de deur. Op het nippertje vertelde ik een collega over een afspraak waarop zij me aangaf dat ik dan al iets anders had gepland. Ik heb alle kleuren van de regenboog voorbij zien komen…. HOE KON DIT GEBEUREN???? Nou, soms zijn meerdere agenda’s handig, maar soms ook niet. Ik heb niet in de gaten gehad dat ik stiekem twee agenda’s heb zitten vullen voor dezelfde dag… Wederom met klotsende oksels heb ik alles rechtgetrokken… en die collega een dikke kus gegeven!

Wat kunnen die dames en heren de boel stroomlijnen hè!

Mijn financiële tekortkomingen of valkuilen, hoe je het ook wilt noemen, kan ik gelukkig met mijn accountant afkaarten, maar alle secretaressedingetjes… pffff…. Gr#@tssss#@$&… die moet ik zelf fixen!

Ik heb in de loop der jaren van mijn werkende leven geleerd om goed te plannen en als oud-collega’s dit lezen die zullen vast denken “zo’n chaoot was je toch ook weer niet.” Toch oud-collega’s!? Het bovenstaande verhaal is gelukkig een uitzondering, maar toen ik de luxe had om zelf een secretaresse te hebben, werd ik met de neus op de feiten gedrukt.

Ik zag een talent dat ik écht niet heb. Ook niet een klein beetje. Waar ik orde probeer te houden en ‘maar wat doe’, zie ik bij een echte secretaresse dingen waarvan ik denk ‘wow, dat je daar aan gedacht hebt! Wat gooooeeeddd…..!!!!!! om dan toch maar in de termen van Martien Meiland te blijven.

En de moraal van het verhaal?

Ik weet dat er veel veranderd is op de arbeidsmarkt en dat banen die ‘vroeger’ standaard in loondienst waren, nu ook op zzp-basis worden ingevuld. Denk aan journalisten, vertalers, consultants, banen in de culturele sector en je kunt het rijtje vast nog aanvullen.

Wat ik de studenten volgende week wil meegeven, als je als zzp-er aan de slag wil of moet, dat het niet erg is als je het secretaresse-gen of een ander gen niet hebt. Zoek uit wat je mist en hoe je dit kunt compenseren.

Voor iedereen die niet bij de paneldiscussie is: dit werkt voor mij waar gaten kunnen vallen en pik eruit wat voor jou werkt.

  • Een paar zakelijke sparringpartners. Niet teveel, maar een paar met elk hun eigen inbreng in mijn bedrijf. Ik mag álles tegen ze aanhouden en vice versa. Superfijn!

Bij hun heb ik dus ook gecheckt welk gen zij missen en hoe ze dit compenseren.

  • Een goede accountant voor de belasting en financiën.

Zoals gezegd: die is zijn geld meer-dan-waard!

  • Je hebt als zzp-er veel vrijheid en het is heel verleidelijk om ‘even de stad’ in te gaan, maar het is funest om daarna nog aan de slag te moeten. Bepaal je agenda. Ik werk daarom op vaste dagen en heb vaste tijden.
  • Een digitale ‘secretaresse’ oftewel CRM systeem waarin ik al mijn notities en contacten kan opslaan en ordenen. Uiteraard AVG-proof.

Ben op dit moment druk bezig met het uitzoeken van deze nieuwe ‘collega’.

  • Een papieren ‘secretaresse’, een planner met een agenda, to do lijst en maand- en omzetdoelen werkt voor mij om overzicht te houden.

Voor meer info. neem gerust contact op over welke planner ik gebruik en hoe ik deze gebruik.

  • Samenwerking met specialisten zoals voor mijn website, het opstellen van offertes en ik heb een eigen coach.
  • Een opgeruimde werkplek. Ze zeggen wel eens: “een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd” en dit werkt ook echt!

Voor nu wens ik alle secretaresses nog een mooie werkdag! En ik? Ik ga vandaag nog ‘wijnen wijnen wijnen’ om te vieren dat ik andere genen wel heb en bedenken wat ik verder nog kan delen over het zzp-zijn volgende week in Nijmegen.

*Voel je vrij om secretaresse te vervangen door secretaris als je dat prettig vindt. Voor mij gaat het om een functie die ingevuld wordt zowel door heren als dames.

Met dank aan Martien Meiland voor de quotes!

Please follow and like us:

#freelancer, #loopbaanadvies, #loopbaancoach, #loopbaancoaching, #loopbaanorientatie, #secretaresse, #secretaressedag, #zelfstandige, #zzp, loopbaanontwikkeling

× Hoe kan ik je helpen?